Ako fajčiť fajku na tabak - od A po Z

Autor: N Visionoisia v: Návody dňa: Tuesday, May 7, 2019 Komentár: 0 Počet prečítaní: 698

Umenie fajčenia fajky je jednou z najstarších foriem užívania tabaku. Fajka ostáva relaxačným rituálom vychutnávania tabaku narozdiel od fajčenia cigariet. To hovorí o tom, že by ste mali fajčiť fajku preto, že máte záujem o tento bohatý zážitok, nie preto, že je to bezpečnejšia alterníva oproti cigaretám. Zdravotné riziká sú porovnateľné, alebo len o čosi menšie.

Ako správne fajčiť fajku na tabak

Umenie fajčenia fajky je jednou z najstarších foriem užívania tabaku. Fajka ostáva relaxačným rituálom vychutnávania tabaku narozdiel od fajčenia cigariet. To hovorí o tom, že by ste mali fajčiť fajku preto, že máte záujem o tento bohatý zážitok, nie preto, že je to bezpečnejšia alternatíva oproti cigaretám. Zdravotné riziká sú porovnateľné, alebo len o čosi menšie.

Časť Prvá: Čo potrebujem

1.Vyberte si fajku. Súčasťou potešenia z fajčenia je schopnosť vytvoriť si svoj vlastný dokonalý zážitok. Urobte si čas a prehliadnite si obchod s fajčiarskym sortimentom, fajka shop a vyhliadnite si pre vás príjemne estetické možnosti. Každú fajku vezmite do ruky – ľahká fajka je takmer vždy pohodlnejšia. Pokiaľ si neviete dať rady, požiadajte zamestnancov o odporúčania. Dokonca aj atraktívna drevená fajka môže mať skryté chyby či nedostatky – čo sa stáva najmä ak vyberáte lacné fajky. Ak je cena vašou najväčšou starosťou, kukuričná fajka je bezpečnou alternatívou má však krátku životnosť. Kovový chladič, filter z morskej peny alebo uhlíkový filter v náustku môžu absorbovať vlhkosť a meniť chuť. Toto je vec osobných preferencií a filter by mal byť vyberateľný, pre prípad, že zmeníte názor.

2.Skontrolujte mechanické chyby. Nič viac nenarušuje fajčenie ako porušená (nefunkčná) fajka. Vyhnite sa frustrácii pomocou rýchlej kontroly pred kúpou.

-Vyhnite sa fajkám so stenami hlavičky tenšími ako 6 mm.

-Skontrolujte tiež lak. Existujú výnimky, hrubé laky sa však môžu odlupovať a vytvárať sa bublinky vplyvom veľkého tepla po silnom použití.

-Pre kontrolu náustku prestrčte fajkový čistič cez náustok. Mal by ísť hladko a vystupovať veľmi blízko dna vo vnútri hlavičky.

3.Zabezpečte príslušenstvo. Na začatie fajčenia budete potrebovať viac ako iba fajku. Ak navštívite obchod s fajkami, dostanete tam všetko čo potrebujete a vyhnete sa tak viacerým "výletom" a nepríjemnostiam.

Budete potrebovať:

-Zapaľovač alebo zápalky. Plynové plastové zapaľovače sú lacné a účinné ale niektorým fajčiarom vadí ich zápach. Fajkové zapaľovače sú k dispozícií v rôznych cenách ale môže byť dobrý nápad začať s variantou kvalitných drevených zápaliek. Neskôr môžete investovať do zapaľovača. Pre mnohých fajčiarov je fajkový zapaľovač ich talizmanom, niektorí majú dokonca zapaľovač s fotkou, príborom alebo dokonca zapalovac s menom.

-Balíček fajkových čističov na udržanie čistoty a správneho fungovania fajky.

-Fajkový príbor. Ten slúži na prípravu tabaku v hlavičke fajky.

4.Vyberte si fajkový tabak. Prvá návšteva predajne ponúkajúcej tabak do fajky môže byť ohromujúca. Latakia, Burley, Cavendish? Našťastie personál by vám mal rýchlo poradiť.

-Aromatické zmesi (nazývané niekedy aj "americké") sú obohatené pridanými príchuťami. Väčšina začiatočníkov uprednostňuje tieto miernejšie, sladšie možnosti.

-Nearomatické tabaky obsahujú čistý tabak s typicky silnou korenistou chuťou.

-Ak je to možné, zakúpte si dve tri vzorky aby ste mohli vyskúšať rôzne možnosti.

5.Vyberte si rez tabaku. Tabak sa predáva v rôznych tvaroch a veľkostiach. Existuje veľa rozličných rezov a veľa spôsobov ako ich pripraviť, ale tieto sú vhodné pre začiatočníkov:

-Rez Ribbon Cut sú dlhé tenké pásiky rezaného tabaku, ktoré môžu byť priamo bez špeciálnej prípravy umiestnené do hlavičky.

-Rez Flake Cut (vločky) je stlačený rezaný blok tabaku narezaný na hrubé hranaté plátky alebo lámaný na nepravidelné plátky (vločky). Tak či onak je ho nutné pred fajčením pripraviť trením medzi prstami, kým sa nerozpadne na malé kúsky.

Časť druhá: Fajčenie fajky

1.Vyhraďte si čas 20 až 40 minút. Fajčenie fajky je pokojná činnosť. Urobte si čas na pohodlnom mieste, kde nebudete rušení a kde váš dym nebude nikoho rušiť.

-Ak fajčíte novú briarovú fajku bez uhlíkového náteru v hlavičke, zafajčite ju vo vnútri. Dokonca aj mierny vietor môže spôsobiť, že fajka začne horieť, čo fajku môže poškodiť. Pri väčšine fajok to nie je nevyhnutné, už obsahujú ochranný karbónový náter.

2.Zoberte si pohár vody. Drink po ruke ochráni ústa a hrdlo pred vysušením, čím môže zabrániť boľavému jazyku či škriabaniu v hrdle. Niektorí ľudia si užívajú kombinovanie fajčenia fajky s kávou alebo čajom, počkajte ale kým budete skúsenejší a až potom si vyberte, pre vás, ideálny nápoj.

-Pitie alkoholu pred alebo počas fajčenia sa neodporúča, pretože výrazne zvyšuje riziko rakoviny súvisiacej s fajčením.

3.Vyčistite fajku. Pred každým fajčením prebehnite náustok fajkovým čističom a vytiahnite prípadné nečistoty.

4.Naplňte fajku na tri natlačenia. Správne plnenie fajky si vyžaduje prax a má veľký vplyv na váš celkový pôžitok. Tabak by mal byť dostatočne voľný (načechraný), aby cez neho ľahko prúdil vzduch a bol pružný na dotyk.

-Do hlavičky vložte malú štipku tabaku. Veľmi ľahko ho fajkovým príborom zatlačte alebo vôbec tak, aby medzi listami ostalo veľa vzduchu.

-Pridajte trošku väčšiu štipku, mierne utlačte príborom až kým nebude hlavička naplnená do polovice.

-Na záver tretiu štipku zatlačte o trochu viac, kým nie je medzera pol centimetra medzi tabakom a otvorom hlavičky. Poznámka: Niektorí fajčiari na prvé, takzvané zafajčenie novej biarovej fajky, naplnia hlavičku iba do tretiny až polovice. To pomáha vytvoriť ochranný uhlíkový "koláč", aj keď nie všetci fajčiari s týmto prístupom súhlasia.

5.Zapálenie fajky drevenou zápalkou alebo s fajkovým zapaľovačom. Ak používate zápalku, nechajte niekoľko sekúnd síru vyhorieť aby ste sa vyhli jej fajčeniu. Prejdite plameňom dookola po povrchu tabaku, zatiaľ čo ústami inhalujete cez náustok rovnomernými a dlhými ťahmi. Ak sa vám podarí tabak hneď zapáliť, jednoducho ho jemne zaplačte príborom (pritom stále ťahajte) a rozžiari sa.

6.Fajčite pomaly a malé sústa. Väčšina fajčiarov fajky ťahá dym do úst jemným ľahkým nasávaním alebo pohybom jazyka po podnebí. Niektorí začiatočníci a fajčiari cigariet naopak šlukujú do pľúc, ale najlepšie je dym udržať v ústach, nie v pľúcach. Keď fajčíte prvýkrát, fajku držte v ruke za hlavičku. Ťahajte tak často ako je nutné aby ste udržali tabak vo fajke zapálený (tlejúci) ale iba toľko aby fajka nebola príliš horúca na držanie.

-Menšia časť fajčiarov fajky sa teší z občasného šlukovania, čím si dožičia viac nikotínu. Fajkový dym je oveľa silnejší a hustejší ako cigaretový dym, takže sa držte jemného ťahania a malých šlukov. Obmedzte sa na jeden maximálne dva šluky do pľúc za jedno naplnenie fajky.

-Vyhnutie sa šlukovaniu do pľúc spôsobuje že pravdepodobnosť rakoviny pľúc je omnoho nižšia než pri fajčení napríklad cigariet. Riziko rakoviny ústnej dutiny pri dlhodobom a častom fajčení však existuje stále.

7.Utláčajte podľa potreby. Ak vám fajka zhasne, jednoducho tabak znova jemne utlačte a zapáľte. Popol na povrchu je v skutočnosti prospešný a nie je potrebné ho odstraňovať až dovtedy, kým nie je dostatočne hrubý aby bránil horeniu. Keď k tomu dôjde, odstráňte polku popola poklopaním fajky o korkové klepátko, vašu ruku alebo iný mäkký predmet. Pokiaľ by bol predmet tvrdý, horúca fajka by sa mohla vizuálne poškodiť alebo dokonca prasknúť.

Časť tretia: Po prvom fajčení fajky

1.Nechajte fajku vychladnúť. Akonáhle skončíte s fajčením, vždy nechajte fajku najprv vychladnúť. Ak ste nedofajčili všetok tabak, utlačte ho príborom až k zahaseniu.

-Fajku nikdy nerozoberajte kým je ešte teplá.

2.Údržba fajkovej hlavičky. Existujú dva prístupy založené na type fajky. Briarové fajky potrebujú po vnútorných stenách hlavičky ochrannú vrstvu nahromadeného uhlíka ("koláč"). Zakryte otvor fajkovej hlavičky a zatraste s ňou dookola tak, aby sa popol vo vnútri rozmiestnil po celej ploche. Prstom potom votrite popol do stien hlavičky. Vyhoďte zvyšky. Po ďalšom fajčení už tento krok môžete vynechať.

-Pre iné fajky väčšina fajčiarov uprednostňuje aby sa udržovali čité. Popol vytrepte von, utrite hlavičku papierovou utierkou alebo fajkovým čističom. (Napríklad vo fajkách z morskej peny by nikdy nemal ostávať silný uhlíkový koláč, vzhľadom na jej vlastnosti.)

3.Vyčistite náustok a nástavec. Odpojte náustok (pipasár) a zasuňte doň fajkový čistič aby ste odstránili vlhkosť a zvyšky. Urobte to isté s nástavcom (trúbeľ) vedúcim dole dovnútra hlavičky. Ďalší fajkový čistič trochu navlhčite. Dobre fungujú aj sliny ale odporúčame čistú vodu. Prestrčte takýto čistič cez nástavec až pokým neuvidíte jeho koniec v spodnej časti hlavičky. Opakujte tento proces niekoľkokrát striedavo s jemným fúkaním cez nástavec, aby sa odstránil všetok uvoľnený popol. Opakujte pre náustok.

5.Nechajte fajku jeden až dva dni v pokoji ležať - "odpočívať". To poskytuje čas na odparenie vlhkosti vo fajke, čím sa predchádza ťažkému fajčeniu, kazeniu dreva a bublajúcim zvukom. Ak chcete fajčiť častejšie, priberte do zbierky druhú fajku.

-Zatiaľ čo fajka odpočíva, čistý suchý fajkový čistič môžete nechať zasunutý vo fajke aby absorboval akúkoľvek zvyšnú vlhkosť.

6.Po niekoľkých fajčeniach očistite fajku alkoholom. Čistič fajky alebo vatový tampón na tyčinke namočte do alkoholu a odstráňte z fajky odpad, ktorý môže blokovať prúdenie vzduchu alebo ovplyvniť chuť. Následne odstráňte vlhkosť suchám čističom. Niektorí fajčiari fajok to robia po každom fajčení, iní sa s tým vôbec neobťažujú.

Komentáre

Zanechajte svoj komentár