Chcete poznať odpoveď na otázku o možnosti fajčenia marihuany z tabakovej fajky? Článok zvažuje jej účinnosť,...
- Vo vašom košíku nie sú žiadne ďalšie položky
- Doručenie
- Spolu 0,00 €
Fermentácia tabaku doma? Poradíme vám, ako na to!
Fermentácia tabaku sa v domácich podmienkach môže vykonávať viacerými spôsobmi. Na výber konkrétnej metódy vplýva najmä cvik a zručnosť samotného growera, rozhodujú však aj technické, časové a iné podmienky, ktoré sú v danom momente k dispozícii. Pravdou je, že časť fajčiarov fermentáciu tabaku z rôznych dôvodov odmieta. Skutoční majstri, virtuózi chladného dymu a producenti kvalitného tabaku ju však berú ako umenie, ktorého know-how si chránia ako oko v hlave. Profesionálne zvládnutá fermentácia totiž zmení aj ten najsurovejší tabakový list na jemné a delikátne fajčivo s ideálnym chuťovým aj aromatickým akcentom.
Čo je fermentácia?
V odbornej literatúre je fermentácia definovaná ako kvasenie - premena organických látok pôsobením enzýmov bez prítomnosti vzduchu. V potravinárstve je to proces, ktorý vďaka činnosti niektorých mikroorganizmov prináša pozitívne zmeny v požívatinách a pomáha pri ich konzervácii. Počas fermentácie sa zložitejšie organické látky menia na jednoduchšie, energeticky chudobnejšie. Mikroorganizmy a ich enzýmy tak vytvárajú prostredie, ktoré je prirodzene imúnne voči patogénom najrôznejšieho druhu a mikrobionálnemu rozkladu. Tabaku sa tým zvyšuje pružnosť, zvýrazňuje vôňa, zjemňuje chuť, no zároveň tiež znižuje obsah vody a nikotínu.
Tabak virgínsky alebo tabak sedliacky?
Tabak virgínsky (Nicotiana tabacum) je z tejto dvojice obľúbenejší a vo svete známejší, preto sa pestuje častejšie. Táto jednoročná rastlina z rodu Nicotiana je silne aromatická, pokrytá lepkavými chĺpkami a nezriedka dorastá aj do výšky aj 3 metrov. Tabak virgínsky je pomerne náročný, zvlášť citlivo reaguje na chlad a kvalitu pôdy. Obsah nikotínu v listoch tohto tabaku len málokedy prekročí hranicu 8%.
Tabak sedliacky (Nicotiana rustica) je nižší, dosahuje výšku približne 1,5m. Rastlina je nenáročná a vyrastie takmer všade. Toleruje chlad a bez väčšej ujmy znáša aj horšie klimatické a pôdne podmienky. Koncentrácia nikotínu v tabaku sedliackom je vyššia, zvyčajne sa približuje až k hranici 12%.
Nie vždy je nutné fermentovať!
Fermentácia tabaku virgínskeho sa s prihliadnutím na jeho nižší obsah nikotínu robiť nemusí. Po zbere, vysušení a narezaní ho niektorí fajčiari používajú aj bez toho, aby prešiel procesom kvasenia. Tabak virgínsky stačí pred fajčením zvlhčiť parou (nad hrncom s vriacou vodou, pomocou naparovacej žehličky a pod.) a nechať asi 2-3 dni preschnúť na šnúre. Dávajte však pozor, aby listy boli len vlhké, nie mokré. Až následne (kým nie je ešte úplne suchý) sa môže narezať, uskladniť alebo fajčiť. Pred jeho rezaním však nikdy nezabudnite z tabakových listov odstrániť ich hrubú stredovú žilnatinu!
Rýchla verzus pomalá fermentácia tabaku! O čo ide?
Z časového aspektu je možné fermentáciu tabaku urobiť dvoma spôsobmi. Rýchla fermentácia trvá asi 8 hodín a prebieha pri tepote asi 80 stupňov Celzia. Pomalá fermentácia (klasická) sa vykonáva pri teplote 30 až 40 stupňov Celzia a trvá zhruba 5 až 6 týždňov.
Postupujte TAKTO!
Ako je spomenuté vyššie, suché listy tabaku sa musia pred fermentáciou zvlhčiť a zbaviť hrubej žilnatiny. Správne zvlhčený tabakový list je elastický a po prehnutí či skrčení v ruke sa neláme. Vlhké tabakové listy nakrájajte po dĺžke na širšie pásy. Poprekladajte ich a silno natlačte do uzatvárateľných sklenených pohárov. Použiť môžete bežné fľaše na zaváranie s vekom, ktoré viete hermeticky zatvoriť. Listy ukladajte a vtláčajte do pohárov až po horný okraj tak, aby tam nezostal žiaden vzduch. Prečo je to dôležité? Jednoducho preto, lebo fermentácia prebehne bezchybne len v plne naloženom pohári bez prístupu vzduchu!
Poháre následne zabaľte po jednom do novinového papiera a uložte do prepravky vystlanej dekou. Druhou dekou prikryte poháre zhora, prepravku obaľte do tmavej fólie (najlepšie čiernej) a položte na miesto s patričnou teplotou. Pri manažovaní tepla si môžete pomôcť obyčajnou žiarovkou (60, 80, alebo 100W), ktorú zavesíte tesne nad debnu. Počas fermentácie by ste mali tabakové listy aspoň 2- až 3-krát vybrať, poprekladať a vložiť späť do pohárov. Po ukončení fermentačného procesu rozložte tabak v dobre vetranej miestnosti na čistú bielu plachtu, kde sa musí ešte 3-4 dni presušiť. Až tak ho môžete narezať a začať fajčiť.
Fermentácia tabaku – záverečný finiš
Fermentáciu tabaku je možné zopakovať viackrát. Po každej z nich bude váš tabak lahodnejší a chutnejší. Vedeli ste, že počas fermentácie je dovolené tabak aj ochucovať? Stačí, ak medzi preložené listy vložíte kúsok mäty, vanilkový struk či nalejete kúsok medu. Tabak naberie na akosti a vaše chuťové poháriky si určite prídu na svoje. Poznáte aj vy nejaký spoľahlivý grif, s ktorým by ste sa chceli podeliť? Neváhajte a dajte nám vedieť. V čarovnom svete tabaku má predsa každá dobrá rada cenu zlata!
Najnovšie komentáre